Ph

NV Pinehurst

HR. Gent 181.457

Sportlaan 7

BTW: BE 442.284.168

B-9900 EEKLO

 

 

De Geschiedenis van Residence Pinehurst
 

Deze tekst werd geschreven ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van Pinehurst, toen de kantoren op Open Monumentendag 2004 werden opengesteld.

Pinehurst werd gebouwd in 1904 als een privé woning. Vandaag is Pinehurst een woningcomplex met dienstverlening bestaande uit 17 appartementen en studio’s en kantoorruimten. De kernactiviteit van Pinehurst NV is het verhuren van betaalbare kwaliteitsvolle woonsten aan een gemengd publiek.

Het thema natuur

In het gebouw , dat in Art Nouveau stijl is opgetrokken, verwijzen nog heel wat elementen naar de Natuur.  Zo is er rechts naast de inkom de jaarsteen waarop een Eekhoorntje een dennenappel zit op te eten. Het metaal van terras boven de inkom bestaat uit de vertakkingen van een slingerplant.  De paar glas­ramen die de vernielingen door de vandalen overleefden bevatten blad en bloemmotieven.  In het smeedwerk rond de radiator in zaal 2 is een hert verwerkt.  Ook in het houtsnijwerk (deuren, trap, …) en het stukwerk (o.a. het plafond van Zaal 1) zitten een aantal verwijzingen naar de natuur.

Het park:  Veel van de bomen in de tuin en in de omliggende tuinen van de huizen langs de Sportlaan dateren van rond 1904 (daarvoor was het een veld).  Het park dat Pinehurst omringt werd in juni 1960 verkaveld (er rest nu nog zo’n 5.300 m² grond). 

De huidige Sportlaan werd aan de rand van het terrein aangelegd, in een deel van het park.  De grond tussen Pinehurst en het Oostveld werd ingedeeld in 4 percelen. Oorspronkelijk was de toegang van Pinehurst via het Oostveld (ter hoogte van het hoekperceel Sportlaan 1).  Je ziet nog het doodlopend stukje asfaltweg die tot aan de perceelgrens loopt.  Waar nu het huis van Sportlaan n° 3 staat, was vroeger het tennisveld. Op de grens tussen het perceel van Pinehurst en het huis op Sportlaan 9 stond tot 1960 het koetshuis.  Ook alle achterliggende percelen in de Sportlaan, tot aan de Blokhutten, liggen in de vroegere parktuin.  De andere kant van de Sportlaan behoorde toe aan Familie de Jaeger en werd rond 1970 verkaveld.

 
Geschiedenis van Pinehurst

Pinehurst werd in 1904 gebouwd als privé-woonst voor Herman Pieter Enke. Herman Pieter was de zoon van Hermann Enke de eigenaar van de “vellenfabriek, die in 1894-96 het kasteel Oaklands liet bouwen (nu het Heldenpark).  Op volgende foto's kan u zien hoe het gebouw er rond die tijd uitzag: Pinehurst in de erfgoeddatabank.

Tijdens de eerste wereldoorlog verhuist Herman Pieter naar Groot-Brittannië en verandert er in 1915 zijn naam in Armstrong (de familienaam van zijn overleden schoonmoeder).  Na de oorlog komt de familie nog terug naar Eeklo, maar rond 1930 wordt Pinehurst verkocht.

Vanaf 1930 werd Pinehurst bewoond door de Familie Stradioit-Duvieusart.  Dhr Sadi Stradiot overleed in 1957.  Zijn vrouw, Mevr Rachelle Stradiot-Duvieusart, bouwde toen een nieuwe villa aan de overkant van het Oostveld, waar ze overleed op 22 januari 1989 op 93-jarige leeftijd.  Rond 1960 wordt Pinehurst verhuurd aan de fam. Hoorebeke–Vermast, nadien woont de broer vanMevr. Duvieusart, Louis er (overleden in 1988).

In mei 1989 verkoopt Mevrouw Renee Sylvie Mariette Stradiot, die Pinehurst van haar ouders geërfd heeft en ondertussen in Canada woont, het gebouw.

1989-1990: Verval: De nieuwe eigenaars, Bosman en Dhollander, zijn projectontwikkelaars die Pinehurst willen slopen om het terrein te verkavelen of er een appartementsgebouw neer te planten.  Dieven stelen schoorsteenmantels en deurklinken. Vandalen gooien zowat alle ramen in en vernietigen zo de meeste glas­ra­men.  Een landloper bewoont het gebouw en gebruikt de parketvloer van de hal om zich te verwarmen.  Alhoewel het gebouw vervalt en snel op een ruïne begint te lijken, slagen de projectontwikkelaars niet in hun opzet om Pinehurst te laten afbreken.

Op 9 oktober 1990 verkopen ze het gebouw tenslotte aan Dhr. & Mevr. Geernaert, die Pinehurst NV op­rich­ten en het gebouw in de vennootschap onderbrengen, met als bedoeling het gebouw om te vormen tot service­flats (naar een plan van Architect Paul Bekaert).  Het plan van Paul Bekaert wordt echter verworpen door de brandweer omdat het niet voldoet aan de normen inzake brandveiligheid.  De werken worden stilgelegd.

Dhr. André Geernaert overleed in 1995.  Daarop zet Dhr. Lieven De Smet, schoonbroer van Dhr. Geernaert, het verbouwingsproject verder, maar zonder de stijl van het gebouw te respecteren.  Tegen 1998 was de nieuwbouw klaar en waren de gelijkvloers en de 1e verdieping van het gebouw terug bewoonbaar.  Ook de vensters van de tweede verdieping waren vervangen, maar binnenin waren de tweede verdieping (de vroegere kamers van de dienstboden) en de zolder niet afgewerkt, bij gebrek aan geld.  Mevrouw Geernaert verhuist naar het gebouw met haar dochter, met als doel bewoners te vinden voor de afgewerkte appartementen in de nieuwbouw. Ondanks het bekomen van een erkenning als serviceflats (PE 2114 - Ministerieel Besluit van 12 April 1999), schijnen ze niet veel succes te hebben en geven het al snel op. Het gebouw komt opnieuw leeg te staan.

In 2002 wordt Pinehurst NV gekocht door Patrick Merlevede en Evelynn Van Mossevelde. De verbouwing wordt eindelijk verder afgewerkt en het complex bestaat nu uit de kantoren op de gelijkvloers en verder uit 17 studio’s en appartementen.

Op de foto ziet u de vroegere ingang van Pinehurst, op het Oostveld (afgebroken rond 1960)

UPDATE:
Deze tekst werd geschreven naar aanleiding van Open Monumentendag in September 2004 en 2005.
Inmiddels (sinds 2008) bevinden de kantoren van jobEQ.com en van Pinehurst zich in het Voormalig Klooster van de Arme Klaren, Tieltsesteenweg 22, 9900 EEKLO.

< Terug naar Homepage >