Pinehurst.be -- Het Klooster van de Arme Klaren (klik hier voor onze homepage) Pinehurst NV
Voormalig Klooster van de Arme Klaren te Eeklo
Pinehurst.be -- Zuidelijke gevel van Residentie Pinehurst - klik hier voor de homepage van Pinehurst NV
 

 

Enkele opvallende elementen uit het Klooster

Momenteel bevat het voormalige klooster van de Arme Klaren 9 appartementen die verhuurd worden. Een ander deel van het gebouw wordt bewoond door de eigenaars. De kapel en het koor hebben een invulling voor culturele activiteiten en vergaderruimte. Maar het heeft even geduurd om tot dat resultaat te komen. De onderstaande tekst beschrijft het verhaal tussen 2003 en 2014.

2003
Er leek weer eens een Eekloos historisch gebouw bedreigd. Toen de Arme Klaren eind 2003 hun slotklooster, het "Monasterium van de Heilige Drievuldigheid" aan de Tieltsesteenweg verlieten, vroeg menig Eeklonaar zich af wat het het gebouw zou gebeuren. Volgens de eerste geruchten, o.a. gevoed door enkele politici en een projectontwikkelaar, was het gebouw "rijp voor de sloop".

De Kloostergang in de achterste vleugel van het gebouw (na verbouwing) 2006
In 2006 was het gebouw van de ondergang gered. Na een lange onderhandelingsperiode werd het voormalig klooster van de Arme Klaren in januari 2006 aangekocht door Patrick Merlevede, Evelynn Van Mossevelde en hun vennootschap "Pinehurst NV". Het was de bedoeling het Klooster te verbouwen tot een woonproject met 26 wooneenheden, met een sociaal-monastieke filosofie. Het project kreeg een positief advies van de dienst "Monumenten en Landschappen" en de steun van de Eeklose werkgoep Monumentenzorg.De nieuwe eigenaars namen vrij snel hun intrek in het gebouw.

De kapel kreeg een herbestemming als polyvalente ruimte voor culturele activiteiten, zoals kunsttentoonstellingen, in samenwerking met lokale kunstenaars en met organisaties als Galerie Link en De Kunstzolder.be.

Het koor - nu bibliotheek en vergaderruimte Het koor werd heringericht als vergaderruimte en bibliotheek.

Bij de Eeklose bevolking is de belangstelling groot, met zo'n 500 bezoekers op Open Monumentendag 2006 en zelfs meer dan 1000 bezoekers in 2007. Ook de locale TV-zender AVS kwam 2 maal op bezoek en het klooster werd op 8 september 2007 vermeld als voorbeeld in een artikel in De Standaard over wonen in Kloostergebouwen. Tot daar het goede nieuws...

Het woonproject
Een eerste versie van de bouwaanvraag werd in mei 2005 ingediend, maar jammer genoeg toonde de Eeklose politiek zich weer eens van zijn triestigste kant. In dat opzicht herhaalde de geschiedenis zich. Ook bij de oprichting van het klooster rond 1890 kwam er al tegenwerking uit dezelfde hoek...

Uit schrik voor de publiek opinie durven slechts een paar politici openlijk toe te geven tegen het project te zijn. Maar ondanks alle initiŽle "beloften", liep het project 7 jaar vertraging op door gebrek aan politieke steun, hypocrisie en vertragingsmaneuvers. Men heeft zogezegd schrik dat de wooneenheden in het klooster te klein zullen zijn, men wenste de reglementering voor zonevreemde gebouwen niet toepassen onder de mom dat de "inventaris van het Stedenbouwkundig erfgoed niet "definitief" is, enz ... Er werd door het schepencollege zelfs getwijfeld of er in een klooster mag gewoond worden en in 2009 stuurde burgemeester Loete hoogstpersoonlijk de stedebouwkundig ambtenaar om toch maar na te gaan of we geen bouwovertreding begaan hadden (terwijl dit eigenlijk de bevoegdheid van een schepen was en op andere plaatsen in Eeklo het stadsbestuur liever NIET laat controleren... en de burgemeester meerdere bouwovertredingen bestendigd!)

Als eigenaars hebben we ons financieel en juridisch ingedekt tegen deze tegenwerking, maar was beter geweest voor het gebouw als het snel terug volledig in gebruik had kunnen worden genomen. Jammer genoeg toonden bepaalde politici op deze wijze weer eens hoe weinig respect ze hebben voor het stedelijk erfgoed.

De Ontknoping
In 2012 hebben we tenslotte een vierde bouwaanvraag ingediend, aangepast aan de bekommernissen van de Eeklose politici. Uiteindelijk waren we in September 2012, op de valreep voor de verkiezingen, zeker van onze vergunning. Van de geplande te verhuren wooneenheden zijn er slechts 15 over, waardoor de huurprijzen jammer genoeg ook hoger zijn dan oorspronkelijk gehoopt. Toch kunnen de meeste studio's en appartementen voor minder dan 450 Euro/maand worden aangeboden.

Begin 2013 werd met de verbouwingen gestart. Op Open Monumentendag 2013 kon iedereen komen kijken hoever we inmiddels gevorderd waren (met opnieuw meer dan 1000 bezoekers). Eind 2013 werden de eerste 7 wooneenheden in de voorbouw opgeleverd. Begin 2014 volgden nog 2 extra wooneenheden.
 


View Larger Map
Contactgevens Patrick Merlevede - GSM: 0475/870852 - email
Pinehurst NV - Tieltsesteenweg 22 - 9900 EEKLO

Links:
  1. Luchtfoto van het Klooster (genomen tijdens een ballonvaart op 2jun07)
  2. Oude luchtfoto: Klooster en de textielfabriek Établissements Van Damme (voor 1960)
  3. Fiche voor het klooster in de inventaris van het bouwkundig erfgoed
  4. De Zusters van het Klooster van Eeklo verhuisden eind 2003 naar het klooster van Boom. Meer info op de Website Clarissen.